זוגיות והורות בזמן מלחמה

meiravamir • October 14, 2024

בשנה האחרונה אנו חווים את המלחמה הקשה והארוכה שידעה מדינתנו.

מלחמה משפיעה לא רק על המרחב הציבורי והפיזי, אלא גם על המרחב הנפשי והביתי שלנו. במצב של מתיחות ביטחונית מתמשכת, מרבית הזוגות ימצאו את עצמם בסיטואציה קשה ומורכבת שמאתגרת את היכולת שלהם לשמור על זוגיות מכילה ותומכת. המתח, החרדה והדאגה המתמדת הופכים לחלק משגרת היום יום ויש לכך השפעה על הקשר הזוגי ועל ההורות.


מצב מלחמה מעורר תחושות מרובות כמו חוסר ודאות, אובדן תקווה, פחד מהעתיד, עצבות, חשש, כעס, תסכול וחוסר אונים. כל אלה מעמיסים על המערכת הנפשית שלנו, ומובילים לעייפות רגשית שתבוא לידי ביטוי בקושי להקשיב ולהכיל את הכאב של בן הזוג או בת הזוג, פשוט כי אנו עצמנו חווים מצוקה גדולה.

כאשר כל אחד מבני הזוג מתמודד עם עייפות רגשית, התוצאה עשויה להיות התרחקות הדדית, תקשורת מצומצמת או לא מספקת ואפילו ניתוק רגשי.

במקרים רבים, לעומס הרגשי תהיה גם השפעה על ההורות.

נתקשה להכיל את הילדים שלנו, לתת להם תחושת ביטחון, להכיל את מצבי הרוח שלהם, כשבפנים אנחנו סחוטים רגשית וחרדים לעתידם.

ילדים מרגישים את השינוי שחל בהוריהם ולרוב יגיבו לכך בשינוי התנהגותי שלהם כגון נסיגה, התנהגות קיצונית או צורך מוגבר בתשומת לב. וכך, בני הזוג ימצאו את עצמם נלחמים בחזית כפולה: לשמור על יציבות רגשית עבור ילדיהם, ולחפש דרך להתחבר מחדש בתוך הזוגיות.


אז מה ניתן לעשות?

הנה כמה דרכים שיכולות לסייע לנו להקל על המתח ולשמר את הקשר הזוגי גם בזמנים של אי ודאות:


  • תקשרו בכנות וללא ביקורת: שתפו את הפחדים, הכאבים והדאגות שלכם זה עם זו. עשו זאת ממקום של הקשבה והבנה, מבלי לנסות לתקן את השני או לתת עצות. הכרה ברגשות ובכאב של כל אחד מבני הזוג יכולה ליצור תחושת הקלה ולחזק את תחושת הקרבה ביניכם.
  • צרו זמן זוגי איכותי, גם אם הוא קצר: בתוך כל הלחץ והדאגות, הקפידו על זמן יומי קבוע שבו תדברו על משהו אחר, או פשוט תשתו יחד כוס קפה. עשר דקות של שיחה קלילה או זיכרון משמח יכולים להזכיר את מה שמחבר בינכם, לאוורר אתכם ולהוריד את מפלס המתח.
  • הזכרו ברגעים מחזקים: כשנראה שהכול מתפרק, נסו להיזכר ברגעים שבהם תמכתם זה בזו בעבר. ציינו במה הצד השני עזר, מה אתם מעריכים בו, מה נתן לכם תחושת ביטחון ואהבה. העלאת זיכרונות מחזקים משותפים, יכולים להיות כמו עוגן בסערה, הם יזכירו שיש לכם יכולת לספק בסיס יציב האחד לשנייה גם בזמנים קשים.
  • מחוות קטנות של אהבה ותמיכה: בזמן של מתח, לא תמיד יש כוח ופניות רגשית למחוות גדולות. חיבוק, מילה טובה, או ליטוף על הכתף יכולים ליצור תחושת רוגע וביטחון. תזכורת שיש מישהו שרואה אותך ושהוא איתך בתוך המצב הזה יכולה להקל במעט על העומס הרגשי.
  • זכרו שהמצב זמני ובקשו עזרה כשצריך: אחד הדברים הקשים במצבי מלחמה הוא התחושה שהם לא יסתיימו לעולם. חשוב להזכיר לעצמנו שזו תקופה קשה, אך היא תעבור. אם אתם מרגישים שהקושי גובר, אל תהססו לפנות לקבלת עזרה מקצועית – ייעוץ זוגי יכול להיות מקום בטוח לדבר על התחושות ולהתמודד עם האתגרים.


 לסיכום

מלחמה מציבה אותנו מול אתגרים רגשיים לא פשוטים, הן בזוגיות והן בהורות. אבל גם בימים של מתח ואי ודאות, ישנם צעדים שיכולים לסייע לנו להחזיר את הקרבה והחיבור הזוגי. זכרו שזו תקופה מאתגרת, אבל באמצעות הקשבה הדדית, רגעים של יחד וזיהוי של החוזקות שלכם כזוג, ניתן לשמור על האהבה ולהפוך אותה לעוגן של יציבות בתוך אי הוודאות.

בהצלחה


המאמר עזר לך? שתף אותו הלאה:

By meiravamir November 12, 2024
שינוי קטן באופן שבו אנחנו מבטאים את הדברים יכול לעשות הבדל גדול: פעמים רבות בקליניקה אני נתקלת בזוגות שהקושי העיקרי שלהם מתבטא בתחושה שהזויות רוויה בביקורתיות ושיח שלילי. לרוב שיח כזה מבטא צורך שאינו מתמלא, תחושת תסכול גדולה וקושי שמבטא בשיח מאשים. הצרכים שלנו חשובים ואני מאמינה שזוגיות שרוצה להתקיים בטוב ולטווח הארוך, צריך לתת מקום לשיח על הצרכים. אז בואו נלמד לדבר צורך ולא צרחה: במקום להשתמש במשפטים שעלולים להישמע ביקורתיים או מרוחקים, נשתדל לבחור בניסוח שידגיש את הרגשות והצרכיםשלנו. התוצאה - תחושת קירבה. הנוסחה מאוד פשוטה: תארו את הפפעולה או הסיטואציה בצורה הכי אובייקטיבית שניתן וחברו אליה את ההרגשה שלכם. עדיפות להמיר להרגשה חיובית. במקום מה שלא עושה גורם לי להרגיש שלילית - החליפו לכשעושה - גורם לי להרגיש חיובית. הנה 7 דוגמאות למשפטים שהפכתי לאמירות מקרבות: במקום : "אתה אף פעם לא מקשיב לי." תאמרו : "כשאתה מקשיב לי שאני משתפת אותך, זה גורם לי להרגיש קרובה אליך." במקום : "למה אתה תמיד מגיע מאוחר?" תגידו : "אני מרגישה לבד כשאתה חוזר מאוחר. אני אוהבת לבלות זמן ביחד בערב." במקום : "אתה לא עוזר לי עם הילדים." תגידו : "אני ממש צריכה את העזרה שלך עם הילדים, זה נותן לי תחושת הקלה ושותפות." במקום : "את כל הזמן בטלפון שלך." אימרו : "אני מתגעגע לזמן שבו אנחנו מדברים בלי הפרעות. אולי נניח את הטלפונים בצד לכמה דקות?" במקום : "למה את כל כך לחוצה כל הזמן?" אימרו : "אני רואה שאת עוברת תקופה לחוצה. איך אני יכול לעזור לך להרגיש יותר רגועה?" במקום : "אתה לא מבין אותי בכלל." תאמרו : "אני מרגישה שחשוב לי להסביר לך מה עובר עליי. אפשר לשוחח על זה?" במקום : "את תמיד מתווכחת איתי." תגידו : "אני מרגיש שקשה לנו להגיע להסכמה, ואני רוצה שנמצא דרך לדבר בצורה שתגרום לנו להרגיש קרובים יותר." השינוי הקטן הזה בגישה ובבחירת המילים יאפשר לשיחה לא לעבור מיד לשיח של מגננה והתקפה אלא יוביל לפתיחות וסקרנות וכתוצאה לתחושה של קרבה והבנה גדולה יותר. ניסיתם ולא כל כך מצליח? תעצרו - גידו שהשיחה לא הולכת לכיוון שייחלתם, קחו זמן קצר להצטננות ונסו מחדש, תוך שימת דגש על הניסוח המקרב. אל תדאגו - עם הזמן זה הופך לטבעי יותר - זה שווה את המאמץ. בהצלחה
By meiravamir August 4, 2024
איך אפשר לאבד רגשות אהבה חזקים כל כך? את השאלה הזאת הפנתה אלי יעל (שם בדוי) במפגש אחד על אחד, שאלתה משותפת לזוגות רבים ואני נתקלת בה לא אחת במהלך הטיפולים הזוגיים אצלי בקליניקה. אני יכולה להגיד כמעט בוודאות שייתכן שאתם מרגישים כך או שאולי חוויתם זאת בעבר: אהבה עמוקה וחזקה, שהרגישה נצחית, ופתאום היא נחלשת ואולי אפילו נעלמת כליל. זה טבעי. למה זה קורה לנו? במילה אחת – החיים ובהרחבה: הזוגיות שלנו עוברת הרבה מהמורות לאורך הדרך: מההגדרה העצמית שלנו כיחיד בתוך זוגיות ועד להגדרה שלנו בתור הורה, בן/ת זוג, איש/אשת משפחה ועוד. כל אלה מערימים קשיים בזוגיות וכשמצטברות האכזבות ובעקבותיהן נוצרת תקשורת לקויה - נוצר הריחוק. ישנם עוד גורמים "אובייקטיבים" כמו: היעדר זמן איכות אישי או זוגי, שינויים אישיים, שינויים בצרכים שלנו, עומס בעבודה, עומס במשימות (להמשיך?). כל אלה גורמים להסתת הפוקוס מהמחבר בזוגיות ובסופו של דבר להתרחקות רגשית. כשקשה לנו ואנו מאוכזבים, הנפש שלנו צריכה הגנה ולכן אנחנו מייצרים ריחוק ואת מה שאנחנו מתרגמים כשחיקתה של האהבה. אז מה עושים? הבשורה הטובה היא שגם אם נדמה שהאהבה נעלמה, ניתן להחיות אותה. יעל, כמו רבים אחרים, זקוקה יחד עם בן זוגה להכוונה ותמיכה כדי למצוא את הדרך חזרה לזוגיות מיטיבה ואוהבת. זה בדיוק חלק מהתהליך שעוברים בייעוץ הזוגי. הנה כמה צעדים שיכולים לסייע להם (ולכם): להזכר בעבר : בואו ניזכר במה שחיבר ביננו, מה היו התכונות המושכות, מה אהבנו, מה סיקרן אותנו? נשאל גם מה השתנה עם הזמן – אני או הוא? או שאולי שנינו השתנינו? העמקה וחקירה עצמית : מה גרם לאיבוד רגשות האהבה? האם היו אירועים ספציפיים שהובילו לכך? האם יש לי צרכים מהותיים שלא נענים? תקשורת פתוחה : איך התקשורת מתקיימת? האם אנחנו יכולים לנהל שיח פתוח וכנה לגבי רגשותינו והצרכים שלנו?. חשוב ללמוד לשתף אחד את השנייה בתחושות, בחששות ובצרכים, תוך יצירת שיח מקרב. (בתהליך ייעוץ זוגי זה בדיוק מה שעושים) השקעה בזוגיות : כמה באמת אנחנו משקיעים בקשר? האם אנחנו מקדישים לזמן איכות משותף, לפעילויות משותפות? האם אנחנו מעניקים מחוות קטנות ומביעים הערכה והכרת תודה?. חיפוש עזרה מקצועית : לפעמים לא קל ליישם את כל השינויים לבד וכדאי לפנות לגורם מקצועי כדי לעזור לבני הזוג לזהות את מקור הקושי ולפתח ערוץ של תקשורת מקרבת, אמפתית ומכילה. בייעוץ זוגי יעל ובן זוגה יקבלו כלים פרקטיים לקרבה מחודשת חשוב לזכור: אהבה היא רגש מורכב שמשתנה עם הזמן, חשוב לטפח אותה. לאורך חיינו הזוגיים תמיד נחווה עליות ומורדות. השקעה, תקשורת פתוחה ונכונות, יאפשרו לחדש את האהבה ולייצר זוגיות בריאה ומספקת. יש להבדיל בין רגשות התאהבות (שהם לרוב מושפעים הורמונלית ומתנדפת עם הזמן) לבין אהבה מבחירה שהיא זו שמחזיקה לאורך השנים. המקרה של יעל מדגיש את חשיבותם של תקשורת פתוחה, השקעה בזוגיות וחיפוש עזרה מקצועית כאשר יש צורך. אהבה היא לא דבר מובן מאליו, ויש לטפח אותה לאורך הזמן. זכרו: אהבה היא בחירה. בחרו לאהוב את בן/בת הזוג שלכם, ותראו איך האהבה שלכם פורחת מחדש.
מאמרים נוספים