זוגיות והורות בזמן מלחמה
בשנה האחרונה אנו חווים את המלחמה הקשה והארוכה שידעה מדינתנו.
מלחמה משפיעה לא רק על המרחב הציבורי והפיזי, אלא גם על המרחב הנפשי והביתי שלנו. במצב של מתיחות ביטחונית מתמשכת, מרבית הזוגות ימצאו את עצמם בסיטואציה קשה ומורכבת שמאתגרת את היכולת שלהם לשמור על זוגיות מכילה ותומכת. המתח, החרדה והדאגה המתמדת הופכים לחלק משגרת היום יום ויש לכך השפעה על הקשר הזוגי ועל ההורות.
מצב מלחמה מעורר תחושות מרובות כמו חוסר ודאות, אובדן תקווה, פחד מהעתיד, עצבות, חשש, כעס, תסכול וחוסר אונים. כל אלה מעמיסים על המערכת הנפשית שלנו, ומובילים לעייפות רגשית שתבוא לידי ביטוי בקושי להקשיב ולהכיל את הכאב של בן הזוג או בת הזוג, פשוט כי אנו עצמנו חווים מצוקה גדולה.
כאשר כל אחד מבני הזוג מתמודד עם עייפות רגשית, התוצאה עשויה להיות התרחקות הדדית, תקשורת מצומצמת או לא מספקת ואפילו ניתוק רגשי.
במקרים רבים, לעומס הרגשי תהיה גם השפעה על ההורות.
נתקשה להכיל את הילדים שלנו, לתת להם תחושת ביטחון, להכיל את מצבי הרוח שלהם, כשבפנים אנחנו סחוטים רגשית וחרדים לעתידם.
ילדים מרגישים את השינוי שחל בהוריהם ולרוב יגיבו לכך בשינוי התנהגותי שלהם כגון נסיגה, התנהגות קיצונית או צורך מוגבר בתשומת לב. וכך, בני הזוג ימצאו את עצמם נלחמים בחזית כפולה: לשמור על יציבות רגשית עבור ילדיהם, ולחפש דרך להתחבר מחדש בתוך הזוגיות.
אז מה ניתן לעשות?
הנה כמה דרכים שיכולות לסייע לנו להקל על המתח ולשמר את הקשר הזוגי גם בזמנים של אי ודאות:
- תקשרו בכנות וללא ביקורת: שתפו את הפחדים, הכאבים והדאגות שלכם זה עם זו. עשו זאת ממקום של הקשבה והבנה, מבלי לנסות לתקן את השני או לתת עצות. הכרה ברגשות ובכאב של כל אחד מבני הזוג יכולה ליצור תחושת הקלה ולחזק את תחושת הקרבה ביניכם.
- צרו זמן זוגי איכותי, גם אם הוא קצר: בתוך כל הלחץ והדאגות, הקפידו על זמן יומי קבוע שבו תדברו על משהו אחר, או פשוט תשתו יחד כוס קפה. עשר דקות של שיחה קלילה או זיכרון משמח יכולים להזכיר את מה שמחבר בינכם, לאוורר אתכם ולהוריד את מפלס המתח.
- הזכרו ברגעים מחזקים: כשנראה שהכול מתפרק, נסו להיזכר ברגעים שבהם תמכתם זה בזו בעבר. ציינו במה הצד השני עזר, מה אתם מעריכים בו, מה נתן לכם תחושת ביטחון ואהבה. העלאת זיכרונות מחזקים משותפים, יכולים להיות כמו עוגן בסערה, הם יזכירו שיש לכם יכולת לספק בסיס יציב האחד לשנייה גם בזמנים קשים.
- מחוות קטנות של אהבה ותמיכה: בזמן של מתח, לא תמיד יש כוח ופניות רגשית למחוות גדולות. חיבוק, מילה טובה, או ליטוף על הכתף יכולים ליצור תחושת רוגע וביטחון. תזכורת שיש מישהו שרואה אותך ושהוא איתך בתוך המצב הזה יכולה להקל במעט על העומס הרגשי.
- זכרו שהמצב זמני ובקשו עזרה כשצריך: אחד הדברים הקשים במצבי מלחמה הוא התחושה שהם לא יסתיימו לעולם. חשוב להזכיר לעצמנו שזו תקופה קשה, אך היא תעבור. אם אתם מרגישים שהקושי גובר, אל תהססו לפנות לקבלת עזרה מקצועית – ייעוץ זוגי יכול להיות מקום בטוח לדבר על התחושות ולהתמודד עם האתגרים.
לסיכום
מלחמה מציבה אותנו מול אתגרים רגשיים לא פשוטים, הן בזוגיות והן בהורות. אבל גם בימים של מתח ואי ודאות, ישנם צעדים שיכולים לסייע לנו להחזיר את הקרבה והחיבור הזוגי. זכרו שזו תקופה מאתגרת, אבל באמצעות הקשבה הדדית, רגעים של יחד וזיהוי של החוזקות שלכם כזוג, ניתן לשמור על האהבה ולהפוך אותה לעוגן של יציבות בתוך אי הוודאות.
בהצלחה
המאמר עזר לך? שתף אותו הלאה:

